İSG HABER AJANSI Tarım işkolu, iş kazası ve meslek hastalığı riski yüksek olmasına karşın sağlık ve güvenlik açısından hala koruma kapsamında değil. Öte yandan tarım sektörü çalışma ortamı ve koşulları açısından değerlendirildiğinde, sıklıkla geleneksel çalışma yöntemlerinin kullanıldığı, eğitimsiz ve korunmasız işgücünün küçük ölçekli aile işletmelerinde çeşitli tehlike ve riskler karşısında önlem alınmadan çalıştığı görülmekte. Bu işkolunda korunma gereksinimi yüksek, önleme ve koruma hizmeti ise yok denecek kadar yetersiz olmaya devam ediyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim Araştırma Merkezi (ÇASGEM) "Tarımda İş Sağlığı ve Güvenliği El Kitabı"nda mesleki riskleri 7 başlıkta değerlendiriyor. Bunlar: - Hava, Çevre ve Barınma Koşulları - Makinelerle ve Aletlerle Çalışma - Ergonomik Riskler ve Korunma Yöntemleri. - Tarımda Kimyasal Kullanımı - Tozlar, Diğer Tanecikler ve Biyolojik Maruziyet - Taşıma İşleri - Hayvansal Üretim TARIMDA HAVA, ÇEVRE VE BARINMA Tarım işçilerinin çalıştıkları ve dinlendikleri ortamlarda hava sıcaklığı, nem, rüzgâr, toz fırtınaları, yağışlar ve zararlı güneş ışınlarından kaynaklanan radyasyon, yangın gibi çeşitli tehlikeler bulunmaktadır. Bu tehlikeleri azaltmak için: • Çalışacak kişinin sıcak ve/veya soğuk havalarda çalışmak için herhangi bir sağlık engelinin bulunmaması gerekmektedir. • İşçiler hava koşullarına uygun giyinmelidir. • Soğuk havalarda ısıtabilen kişisel koruyucu donanımlar (KKD'ler) kullanılmalıdır. Yağmurlu havalarda iki parçalı su geçirmez kıyafetler ve ayakkabılar giyilmelidir. • Yoğun güneş ışınlarına karşı UV filtreli KKD'ler kullanılmalıdır. Kullanılan başlık yüzü, burnu, boynu ve kulakları korumalıdır. • İşçilerin çalıştıkları yerlerin yakınlarında içilebilir bol miktarda su bulundurulmalıdır. Sıcak havalarda sık sık su içilmelidir. İçilebilir su kapalı kaplarda tutulmalı ve tek kullanımlık bardaklar kullanılmalıdır. • Tarım işçileri karbonhidrat, yağ ve protein açısından dengeli beslenmelidir. Bu besinler hijyenik bir şekilde saklanmalı ve tüketilmelidir. Yemek öncesi el temizliğine dikkat edilmelidir. • Tarım işçilerinin dinlenme, uyuma, banyo yapma, yemek yeme gibi temel ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri geçici barınaklar hava koşullarına uygun olarak inşa edilmelidir. • Dinlenme ve barınma yerlerinde yangın tehlikesine karşı önlem alınmalıdır. • Tarım alanlarında acil durumlar için ilkyardım konusunda eğitilmiş personel bulundurulmalıdır. Öte yandan hava koşullarına göre organik toza maruziyet ve havadaki mikroorganizma ve toksinlere maruziyet solunum sistemi hastalıklarına yol açabilmekte. Bunlar özellikle Bronşit, Astım ve KOAH diye sıralanabilir. Bazı ağaç tozlarına maruziyette astım veya alerjik dermatit ile sonuçlanabilir. MAKİNELERLE VE ALETLERLE ÇALIŞMATarımda kullanılan iş makineleri ve araçlar da birçok iş kazasına yol açabiliyor. Bu nedenle bu makineler ve araçlar ile güvenli çalışmayı sağlayacak gerekli önlemler alınmalı. Bu amaçla: • Traktörleri ve arazi araçlarını sadece yetkili kişiler kullanmalıdır. Koltuklarda bir kişi oturmalıdır. • Traktör kabinlerinde emniyet kemeri bulunmalı, iklimlendirme yapılabilmelidir. • Traktör ve arazi araçları emniyet kemeri takılmadan kullanılmamalıdır. • Kabinde gürültü önlenemiyor ise, kulaklık kullanılmalıdır. • Devrilmeye karşı yük traktöre dengeli yüklenmeli, aşırı yükleme yapılmamalıdır. • Römork yüklü ise, yokuş inerken hız yapılmamalı, dönüşlerde ve engebeli arazide araç hızı azaltılmalıdır. • Römork bağlantısı traktör bağlantısından yüksek olmamalıdır. • Traktörlerde işçinin kas-iskelet sistemi rahatsızlığını önleyecek nitelikte oturma yeri bulunmalıdır. • Bir araçla çekilirken, traktör çelik halat ile bağlanmalı, halat kapması riskine karşı, iki araç arasında insan bulunmamalıdır. Eğimli arazide teçhizat traktörün yokuşa göre üst kısmında yer almalıdır. • Frenler, acil durum freni, farlar, sinyal lambaları ve diğer güvenlik cihazları düzenli bakımdan geçirilmeli, bu sırada el freni çekilmiş olmalıdır. • Tarım makineleri ile çalışma sırasında bol elbiseler, uzun ceket veya gömlekler giyilmemelidir. Bu tip elbiseler, hareketli parçalara takılarak sanılabilir. Uzun saç, hareketli makineler için daima tehlike kaynağıdır. TARIMDA ERGONOMİErgonomik etkenler birçok sektörde olduğu gibi tarım işçisinin de sağlığını etkiler. Bunlar: • Tarım işlerinin gerçekleştirildiği fiziksel koşullar (iklim koşulları, gürültü, aydınlatma, vb.) • Çalışma sırasında kullanılan teknoloji (çalışma yerinin veya tesisin tasarımı ve tarım ürünlerinin işlenmesi). • İşin/görevlerin örgütlenmesi (vardiyalı çalışma gibi). • İşçilerin kişisel özellikleri (yaş, eğitim düzeyi, cinsiyet, bedensel özellikler, tutum ve davranışlar) gibi etkenlerdir. Tarım, bedeni zorlayan işleri kapsar. Bunlar: • Eğilme, çömelme, kalkma, uzanma gibi işler, • Sabit pozisyonda çalışmayı gerektiren işler, • Sürekli tekrar eden hareketlerden oluşan işler. • Tarım aletlerinin aşırı soğuk veya sıcakta sürekli kullanılmasıdır. Bu tür sık tekrarlanan ve bedeni zorlayan hareketler için uygun tarım aletleri kullanmak ve çalışma ortamını düzenlemek işçilerin sağlığı açısından büyük önem arz etmekte. İSG Haber Telegram grubumuza katılmak için tıklayınız İSG Haber Twitter sayfamızı takip etmek için tıklayınız İSG Haber Linkedin sayfamızı takip etmek için tıklayınız İSG Haber Instagram sayfamızı takip etmek için tıklayınız İSG Haber Google İşyeri sayfamızı takip etmek için tıklayınız İSG Haber Facebook sayfamızı takip etmek için tıklayınız