İSG HABER AJANSI Günümüz iş dünyasının içinde bulunan pek çok kuruluş, iş yerlerinde personellerinin sağlığı ve güvenliği için işyeri hekimi olarak başka kadrolar da açıyor. Yasal bir zorunluluk olan bu durum, iş sağlığı ve güvenliği kültürü için büyük bir önem arz ediyor. İşyerlerinde çalışan personelin ruh ve beden sağlığıyla birlikte iş güvenliği, diğer sağlık personeline ve özellikle işyeri hekimine aittir. Öte yandan işyeri hekimliği sadece bundan ibaret değil. İşyerinde oluşacak bir kaza ya da meslek hastalığına ilişkin çalışanları uyarmak ve rutin sağlık kontrollerini yapmak işyeri hekiminin görevleri arasındadır. NASIL İŞYERİ HEKİMİ OLUNUR?İşyeri hekimi olmak için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş bir eğitim kurumundan eğitim almaları gerekiyor. Bu kurslara katılmanın şartı ise tıp fakültesi mezunu olmak. Öte yandan kurs kapsamında verilen eğitimin toplam süresi 220 saat olmakla birlikte, eğitimin 180 saati teorik 40 saati ise uygulamalı olarak gerçekleştiriliyor. Uygulama eğitimlerinde adaylar işyeri hekiminin bulunduğu bir işyerinde staj yapıyor. Eğitim sonrasında adaylar ÖSYM tarafından yılda iki kez düzenlenen sınava girme hakkı elde ediyor. ÖSYM üzerinden sınava başvuru yapan adaylar İSG sınavına girmekte ve bu sınavda başarı elde edenler işyeri hekimi olarak görev yapmaya hak kazanmakta. Yapılan son düzenlemelere göre bir kez eğitim almış adaylara sınırsız sınav hakkı da getirildi. ÖSYM’nin düzenlediği sınav 50 sorudan oluşuyor ve adayların 35 doğru yapması bekleniyor. Sınav geçme başarı notu ise 70 puan olarak belirtiliyor. İşyeri hekimliği eğitimi sırasında alınacak dersler ve öğrenilmesi gerekenlerden bazıları şöyle sıralanabilir; Genel sağlık bilgisi ve kuralları İşyeri için geçerli iş güvenliği konuları Temel Hukuk, İş Hukuku ve İş sağlığı ve Güvenliği Mevzuatı Çalışma ortamı gözlemleme yeteneği ve sağlıklı ortamın oluşturulması Çalışan psikolojisi ve önlemleri Meslek hastalıkları, çeşitleri ve etkileri ile korunma yolları İŞYERİ HEKİMLİĞİ KURSU NE KADAR SÜRÜYOR?İşyeri hekimliği kursu ile ilgili bilinmesi gereken ayrıntılar şunlardır: Eğitimler Bakanlıkça onaylı ve yetkili özel eğitim kurumları tarafından yürütülür. Eğitim süreleri kurumlara göre değişmekle birlikte genel olarak 180 saattir. Bu eğitimlerin ardından 40 saatlik uygulamalı staj eğitimi verilir. Söz konusu olan kapsamlı eğitimlerden başarılı olmak ve yapılacak sınavdan en az 70 puan almak işyeri hekimliği için bir zorunluluktur. Kaynak için tıklayınız İSG Haber Telegram grubumuza katılmak için tıklayınız